Aged Wisdom Trajecten

We helpen je met het creatief vastleggen en multimediaal ontsluiten van
verhalen over
funerair erfgoed, historische locaties en gebeurtenissen.
We noemen dat 
Aged stories. Ze zitten boordevol gelouterde wijsheid.
Het zijn verhalen van toen met betekenis voor nu. 

Verhoog de belevingswaarde van rustplaatsen met onze levendige begraafplaatsverhalen

We kiezen in Nederland steeds minder voor begraven, maar we wandelen wel graag en willen leren en geïnspireerd worden. Waarom niet op de vele prachtige begraafplaatsplaatsen die we rijk zijn? Een begraafplaats is bij uitstek een serene plek waar je je hoofd leeg kunt maken. En waar je kunt leren over de stille, vaak roemruchte bewoners en het bijzondere funeraire erfgoed.  

Veel overheden en erfgoedorganisaties worstelen met de vraag hoe we de vaak prachtige begraafplaatsen die Nederland en Europa rijk zijn, meer functies kunnen geven dan alleen begraven en gedenken.

Noodzakelijk, want de kosten voor onderhoud zijn hoog en de vraag naar begraven wordt minder. Dus hoe verhogen we de belevingswaarde van funerair erfgoed, zoals we de begrafeniscultuur duiden? Het is een prangend vraagstuk waar Red Thunderbird het antwoord op heeft: laat je bezoekers, wandelaars, toeristen en liefhebbers van cultureel en funerair erfgoed kennismaken met jullie ontroerende, moedige en grappige verhalen van de stille bewoners.

Op de Algemene begraafplaats brachten we het verhaal van Dorus Rijkers tot leven.

Maak je begraafplaats een levendig  onderdeel van je gemeente door de kracht van verhalen in te zetten en zo nieuwe publieksgroepen aan te boren. We helpen je graag om de belevingswaarde te vergroten, zoals we dat ook al deden met de Verhalenroute voor de Gemeente Den Helder.

We kunnen van A tot Z ondersteuning bieden om met de verhalen van toen  betekenis te geven aan nu. Daarvoor ontwikkelen we samen een visie en een creatief concept, maken een projectplan met financiële onderbouwing, verzorgen desgewenst de aanvraag bij fondsen, voeren het project uit en kunnen ook nog een rol spelen bij de promotie en het beheer en onderhoud.  

Soul's stories spring from life's lessons, a well so sound,
in Aged Wisdom, our True Selves are found.
In the rhythm of lives, slow or swift,
through its myriad forms, Aged Wisdom is life's most enduring gift.
Here, where Aged Wisdom quietly rests its case,
we find Soul's stories of Time, of Space, of Grace.

Regina van de Berg

Het verhaal van de 18e eeuwse vastberaden en moedige Marytie Muller

Marytie Muller is een opmerkelijke vrouw uit de achttiende eeuw. Als echtgenote van Jan Harge, een invloedrijke persoon in de Helderse politiek, speelde ze een actieve rol in het publieke leven ondanks het feit dat dat in die tijd zeer ongebruikelijk was. Toen haar man onrechtmatig gevangen werd gehouden, durfde Marytie naar voren te treden en richtte ze zich in februari 1742 tot de Staten van Holland om zijn zaak aan te kaarten. Dit leidde ertoe dat Jan Harge uiteindelijk werd vrijgesproken en zijn onschuld werd erkend.
 

Het is een verhaal van toen, met betekenis voor nu. Want Marytie Muller’s is een voorbeeld van een krachtige vrouw die zich inzette voor emancipatie en burgeractivisme. Haar moed om onrecht aan te vechten in een tijd waarin vrouwen nauwelijks een publieke rol hadden, inspireert ons om ons in te zetten voor gendergelijkheid en rechtvaardigheid. Haar verhaal herinnert ons er ook aan dat individuen, ongeacht hun maatschappelijke positie, een verschil kunnen maken. Hoe kunnen we met haar verhaal een gesprek op gang brengen dat inspireert? Gaat over vastberadenheid en moed? Over gendergelijkheid en emancipatie? Wij denken graag mee over een dialoog met dit type lokale verhalen als vertrekpunt. 

Dit verhaal komt uit de Verhalenroute Algemene begraafplaats Den Helder, dat onder leiding van Red Thunderbird tot stand is gekomen. 

Belangstelling

Wie spreek je aan met Aged Wisdom verhalen?

  1. Inwoners van je gemeente / stad
  2. Liefhebbers van funerair en cultureel erfgoed
  3. Geschiedenisliefhebbers en historici
  4. Wandelaars
  5. Toeristen
  6. Studenten
  7. Specifieke doelgroepen als vrouwen, ondernemers en jongeren als je actuele thema’s aanboort

  
 Wil je weten hoe je dat doet? Laat ons je helpen om een programma te maken waarin je precies dat doet. En wist je dat daar ook vaak financieringsmogelijkheden voor zijn? Ook daarmee kunnen we helpen.

Verhalen van stille bewoners

Achter elke steen zit een verhaal

Op een begraafplaats zijn  tastbare herinneringen aan het verleden van een stad vastgelegd. De verhalen knipogen naar voorbijgangers in de straat die vernoemd is naar een held van lang geleden. Zoals in Den Helder het Dorus Rijkers hofje, vernoemd naar de beroemde zeeredder. Of in een uitspraak die eeuwen later nog herhaald wordt en deel uitmaakt van ons vocabulaire, zonder dat we weten aan wie dat woord of uitspraak te danken hebben. Of in een karakteristiek gebouw of gaaf monument dat het trotse stadsgezicht siert.

Hoeveel bijzondere verhalen liggen er op jouw begraafplaats in soms eeuwenoude graven? Verhalen over illustere mensen, gewone mensen. Jonge, oude en alles daartussen in. Zoals Diewer Pieters die bij haar overlijden  in de 17e eeuw een kerkorgel schonk aan lokale gemeenschap. Best bijzonder in die tijd! 

Wij zijn dol op de verhalen van deze stille bewoners. Tijd om ze in de spotlight te zetten!

Wij helpen je om vergeten herinneringen naar boven halen

In the spotlight!

De verhalen waar je gemeente, dorp of stad de identiteit aan ontleent, liggen vaak diep verborgen in archieven, in vergeten boekjes of in de herinneringen van fanatieke geschiedkundigen. En letterlijk begraven op de plek waar mensen ten ruste worden gelegd. Of in een gebouw dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Ze dreigen verloren te gaan. Zonde!

Lach
Want vertel eens; krijg jij ook geen lach op je gezicht als je een boeiend verhaal hoort over een vergeten held? Een blik van herkenning omdat het verhaal van toen ook nu nog zo actueel is.  Een ‘aha’-gevoel zelfs, want die straat waarin je woont, is dus vernoemd naar deze man of vrouw! Misschien pink je zelfs een traan weg van ontroering, wie weet.  

Trots
Meestal borrelt er ook een gevoel van trots naar de oppervlakte dat wie rust op een begraafplaats of sporen heeft achtergelaten op een bijzondere locatie, heeft meegebouwd aan de levendige stad of gemeente waar je woont. Ze zijn de moeite waard om erover in gesprek gaan. Want de verhalen van toen hebben betekenis voor nu. Meer dan we ons realiseren. 

De archieven in!
Die verhalen mogen gedeeld worden en wij helpen je daarbij. We spitten archieven door, doen interviews, lezen ons in en leggen de verhalen aantrekkelijk vast. Daarna zetten we ze in de spotlight met creatieve communicatieconcepten.  

Een voorbeeld uit de praktijk

De Verhalenroute van Den Helder

Ben je benieuwd hoe een verhalenroute eruit kan zien? Neem dan eens een kijkje bij de verhalenroute van de Algemene begraafplaats Den Helder. In het concept namen we vier thema’s op: Zeeredders & walvisvaarders, Grote Monumenten, Oude Stenen en de Joodse begraafplaats. In een bonusthema zitten specials. Zo ontsloten we met lokale historische verhalenvertellers ruim 40 unieke verhalen. Ook brachten we het verhaal van de beroemdste, nationale zeeredder Dorus Rijkers tot leven met een lokale acteur.  

Het project kreeg bij de lancering op 15 april jl. aandacht van meerdere lokale kranten. De website wordt goed bezocht en de podcast heeft al meer dan 1250 weergaven op Spotify! Er werd zelfs een gedicht over de route geschreven door de Helderse Regina Kikkert! 

Red Thunderbird verzorgde dit project van A tot Z: van idee, tot concept, tot uitvoering, communicatie en het beheer het onderhoud van de website. Wil je dat ook?

'Een prachtig project wat onder leiding van Regina mooier is geworden dan ik vooraf had bedacht! Nogmaals bedankt!'
Monique Markus
Projectleider civiel Gemeente Den Helder
Met Helderse historische verhalenvertellers Maarten Noot (l) en Jack Ambriola (r)
legden we de verhalen op de Algemene begraafplaats Den Helder vast.

Laten we samen de unieke, verborgen verhalen ontsluiten!

Ook de verhalen van jouw locatie ontsluiten? ​

In onze Aged Wisdom trajecten helpen we jou van begin tot eind om historische verhalen op te halen, vast te leggen en op een creatieve manier en multimediaal in de spotlight te zetten. 

Van het opstellen van de visie, het projectplan en het aanvragen van subsidies, tot aan de uitvoering en communicatie: we begeleiden desgewenst het traject van begin tot eind, maar altijd in samenwerking.

 

Schrijf je in voor de Verhalennieuwsbrief en ontvang informatie en inspiratie over de nieuwste blogs, activiteiten en e-learnings.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Hallo!

Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op door op mijn naam hieronder te klikken.

× Hoe kan ik je helpen?