Workshop Meeslepende Verhalen Schrijven voor Scherm en Toneel met Shaun McCarthy

Je hebt een verhaal waarvan je denkt dat het een geweldig toneelstuk zou zijn of een script voor film of televisie. Maar wat komt er eerst: een briljant plot, een fascinerend personage, het ‘ene grote idee’ dat je het publiek wil meegeven als het doek valt of de aftiteling rolt? Hoe zit het met het genre van je verhaal? En hoe creëer je schrijfstijl in een script of scenario? Als je je afvraagt waar je begint, dan is hulp bij de hand!

Want zaterdag 19 en zondag 20 november verzorgt de gerenommeerde Oxford Universiteitsdocent Shaun McCarthy de workshop Meeslepende verhalen schrijven voor TV, film of toneel in theater de Kampanje in Den Helder. Je kunt vrijdag 18 november een privéconsult boeken en sparren over je verhaalidee of feedback krijgen op 12-15 pagina’s script.

Leer van een Oxford universiteitsdocent hoe je jouw verhaal tot leven brengt op tv, voor film of toneel. Je krijgt les van de beste!

Shaun McCarthy is docent scenarioschrijven aan de prestigieuze universiteit van Oxford, professioneel toneelschrijver en BBC radio dramaschrijver. Hij heeft uitgebreide ervaring in het professioneel bewerken van toneel- en filmscenario’s voor individuele auteurs, filmproductiebedrijven en theaters. Ik heb hem naar Nederland gehaald nadat ik een tweetal van zijn workshops had gevolgd in Oxford. Deze vond ik enorm waardevol, ook al heb ik in het verleden zelf al een basisopleiding Drama Schrijven voor TV en Film gevolgd. Je leert steeds iets nieuws of frist je kennis op. Zijn lessen zijn een rijkdom aan informatie, zijn leuk en onderhoudend en je leert enorm veel. Omdat je tijdens zijn cursussen met je eigen werk aan de gang kunt, boek je concreet resultaat. Een cadeautje voor jezelf dus! Inmiddels werk ik ook samen met hem aan andere (Engelstalige) verhaalprojecten, waarvoor zijn ervaren en constructieve blik me veel brengt. In dit artikel vertel ik iets meer over hoe onze samenwerking tot stand is gekomen.

Kneepjes van het vak
Zijn lessen wilde ik ook collega-schrijvers aanbieden, die misschien niet de kans hebben om naar Engeland af te reizen. Maar wel net als ik verhalen willen maken voor scherm of toneel. Overigens zijn deze supergoeie workshops ook voor prozaschrijver van nut! Zeker als er een idee sluimert om op enig moment je boek naar scherm te vertalen? (adaptatie). Na afloop van de workshop(s) heb je namelijk de belangrijkste vaardigheden geleerd die je als schrijver nodig hebt om originele scripts voor scherm of toneel te maken. Je leert namelijk de kneepjes van het vak in:

  • Het plannen van een plot
  • Creëren van personages
  • Inzicht in genre
  • Het vinden van je schrijfstijl

 

Een weekend vol leren: van verhaalontwerp en het creëren van karakters
tot het plannen van scènes en het schrijven van effectieve dialogen

De workshops zijn opgezet als twee op zichzelf staande, afzonderlijke dagen, elk met specifieke onderwerpen en uitkomsten. Je kunt ze ook als combinatie volgen; zo krijg je een uitgebreid, volledig weekend van leren en activiteiten op het gebied van scenarioschrijven. Op zaterdag ligt de nadruk op verhaalontwerp en het creëren van karakters; op zondag op het plannen van scènes en het schrijven van effectieve dialogen. Hier lees je het precieze programma.

Elke dag bestaat uit een mix van korte lezingen, activiteiten voor het bedenken en plannen in kleine groepjes, mogelijkheden om solo en in groepsverband te schrijven, en het delen en becommentariëren van werk door medecursisten. Ook krijg je inzicht in de professionele schrijf- en media-industrie. Er zijn videoclips en gedrukte fragmenten van drama’s op het scherm en op het toneel. Shaun moedigt je in zijn lessen aan om te werken volgens de professionele normen die gelden in deze industrie. Het wordt hard werken, maar het is onderhoudend, fun en je boekt resultaat met je verhaal!

Voor wie?
De lessen zijn geschikt voor schrijvers met uiteenlopende ervaring en vaardigheden. Dus voor beginners en gevorderden. Je kunt al aan de slag vanaf een idee of als je een heel stuk verder bent met je script. De workshops zijn ook nuttig voor boekenschrijvers. Mocht je je zorgen maken om werken in het Engels; hij is bijzonder goed te volgen. Hij heeft aan de Oxford University talloze internationale studenten opgeleid.

Privéconsult met Shaun McCarthy:
sparren over een verhaalidee of feedback op je script

Misschien wil je van de kans gebruik maken om een privéconsult van een uur te krijgen van Shaun McCarthy om te sparren over je verhaalidee of om feedback te krijgen op 12-15 (Engelstalige) pagina’s van je script? Die mogelijkheid is er op vrijdag 14 oktober in de prachtige bibliotheek School 7 in Den Helder. Shaun heeft uitgebreide ervaring in het professioneel bewerken van toneel- en filmscenario’s, voor individuele auteurs, filmproductiebedrijven en theaters. Hij gebruikt deze ervaring in de media-industrie om schrijvers één op één te helpen. In dit interview, 10 vragen aan Shaun McCarthy, vertelt hij meer over wat je kunt verwachten (vraag 10).
Er is ruimte voor 5 consulten. Stuur een e-mail naar Regina van de Berg voor de tijdstippen en om je in te schrijven. De kosten bedragen 75,00 exclusief BTW. Er geldt een korting van 10% als je een workshopdag boekt.

Programma, locatie en prijzen
De lessen zijn van 09.30-17.00 uur. Het programma vind je hier, vanaf die pagina kun je ook de brochure downloaden.
De locatie is het prachtige theater de Kampanje in Den Helder. Dit monumentale theater vind je op de oude Rijkswerf, nu Willemsoord. Op Willemsoord vind je diverse restaurants en cafés. Op 5 minuten loopafstand loop je de dijk op en waai je uit met uitzicht over het water. In de verte zie je, bij mooi weer, Texel liggen. Eveneens op loopafstand is de binnenstad van Den Helder. Het is vooral een plek vol geschiedenis waar dagelijks verhalen tot leven komen. Jouw verhaal ook? We onderzoeken nog de mogelijkheid om een rondleiding te verzorgen, onder andere naar het prachtige toneel. De Kampanje is perfect bereikbaar met de trein (1 uur vanaf Amsterdam en op loopafstand van het station) en er is voldoende parkeergelegenheid als je met de auto komt.

De prijs voor 1 workshopdag is 165 euro, voor een heel weekend 295 euro. Deze prijzen zijn vrijgesteld van BTW, inclusief koffie, thee en wat lekkers maar exclusief lunch. Je krijgt 10% vroegboekkorting als je voor 10 september boekt. Je kunt hier boeken.

De workshops zijn een samenwerking van Regina van de Berg van Red Thunderbird Agency en Stage & Page UK van Shaun McCarthy. Foto’s De Kampanje en Willemsoord: M. Nieuwerf.

PS De eerdere workshopdata waren 15 en 16 oktober, maar vanwege de herfstvakantie is dit verplaatst naar het derde weekend van november. 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Categories

Social Media

Meest populair

Ik hou van verhalen

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor de Verhalennieuwsbrief

Over boeken en verhalen die inspireren

Naam(Vereist)

×

Hallo!

Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op door op mijn naam hieronder te klikken.

× Hoe kan ik je helpen?