Over Regina van de Berg

Dol op verhalen. Toegewijd aan schrijven.

Rood

Ik weet het nog goed dat mijn moeder me meenam naar de C&A om nieuwe kleren te kopen. Het waren de jaren zeventig. Er kwam een schoolfoto aan en ik mocht een nieuwe kledingset uitzoeken. Ik zat op de kleuterschool. Het werd een rode broek met een rood met geel en nog wat kleuren geblokte blouse. Apetrots was ik op mijn nieuwe kleren die we ‘vroeger’ alleen op zondag droegen en voor speciale gelegenheden. 

Deze foto verschijnt haarscherp voor mijn ogen als ik stilsta bij de vraag die ik ook zal stellen als ik met jou in gesprek ben in het Premium Story Leadership Traject: welke vroege herinnering zegt iets over jou? Bij mij is het antwoord op die vraag dus de kleur rood. Wat zou jouw antwoord zijn en hoe komt dat terug in je leven?

Rood komt terug in zowel de naam- als vormgeving van mijn bedrijf en huisstijl: Red Thunderbird. Dat is niet toevallig. Want rood is, net als de naam, ook de kleur die ik meekreeg in een Native American name giving ceremony, alweer heel wat verhaaljaren geleden. Ook daar zitten verhalen achter, lees verder op deze pagina maar het verhaal over de dondervogel.
 
Rood is overigens niet de enige kleur die mij tekent. In de huisstijl van Red Thunderbird zie je ook paars als kleur terugkomen, blauw, rood en oranje en een zandkleur. Meerdere kleuren, want niemand is maar een kleur, of heeft maar een verhaal.
Met prikkelende vragen jou op verhaal krijgen. Dat doe ik ongelofelijk graag. Want ik ben dol op jouw verhalen.

Mijn waarden en hoe ik die leef

Mijn waarden draaien om eigenheid, vernieuwing en originaliteit. Nieuwe ervaringen en inzichten geven me brandstof voor mijn persoonlijke ontwikkeling en manier van werken. Mijn oprechte toewijding en betrokkenheid zorgen ervoor dat ik nooit iets half doe. Loyaliteit, vriendschap en familiebanden zijn voor mij belangrijk.

Ik hou van plezier en kan intens genieten van taal, kunst en natuur. Het leven zie ik als een prachtige reis met pieken en dalen die me gevormd hebben tot wie ik nu ben.

Mijn werkwijze, gebaseerd op mijn waarden, opleiding en ervaring, stelt me in staat om een verscheidenheid aan methodes en middelen in te zetten om jouw verhaal te vertellen. Ik put uit een schatkist met daarin onder meer storytelling, waarderend onderzoeken, schrijven, lesgeven, gespreksleiding en het ontwerpen van programma’s.
Mijn levenservaring, sensitiviteit en strategisch inzicht helpen me om onderstromen in gesprekken op te vangen en te duiden.

Ik zet mijn waarden en verworvenheden graag in om met verhalen mensen te inspireren, in beweging te brengen of hen op een andere manier met verhalen te laten werken.

Gepokt en gemazeld in overheidswereld, steeds meer in het bedrijfsleven

Professioneel gezien ben ik gepokt en gemazeld in de overheidswereld en (weer) in het bedrijfsleven. Ik hou van het publieke domein met zijn relevante maatschappelijke vraagstukken. Het politiek/bestuurlijke speelveld is me vertrouwd. 

Ik werkte en werk nog voor gemeenten, waterschappen en een kennisinstituut. Van oudsher ben ik thuis in de disciplines strategische communicatie, participatie, omgevingsbewust werken en organisatieontwikkeling. Ik leid ook graag gesprekken.  

Schrijven, trainen, ontwerpen en faciliteren van bijeenkomsten

De kern van mijn werkzaamheden draait om met verhalen tot visie, strategie en een aanpak te komen voor identiteit, branding, communicatie en organisatieontwikkeling.

Met mijn kennis en ervaring in storytelling, storylistening, waarderend onderzoeken en omgevingsbewust werken, ontwerp en faciliteer ik sessies voor organisatievraagstukken en teamontwikkeling.

Omdat ik met hart en ziel geloof dat een verhaal altijd het antwoord is op jouw vraag, is het op verhaal brengen van mensen een vast onderdeel in hoe ik mijn sessies inricht. Sterker nog, mijn aanpak richt ik in met het verhaal als basis. Met de gesprekken en de manier waarop ik het proces inricht, werken we toe naar het gewenste doel. Natuurlijk schrijf ik het verhaal of de verhalen met plezier voor je op. 

 

 

Boeken, TV en filmverhalen

Toegewijd aan schrijven

Liefde voor schrijven, liefde voor verhalen. Dat zijn zulke stevige pijlers onder mijn bestaan, dat ik me niet kan voorstellen dat ik ooit nog iets anders zal doen. Wat was ik dan ook trots toen dat samenkwam in de publicatie van mijn debuutroman Alle vrouwen in mij (december 2021). 

Het schrijven van dit boek, dat zes jaar duurde, was  een avontuur dat me veel voldoening heeft gegeven. Uit de reacties weet ik dat het verhaal van Michaela, haar moeder Melinda en grootmoeder Marie, heel wat mensen heeft geraakt. Dat maakt me nog gelukkiger. 

Momenteel werk ik aan mijn tweede roman: De memoires van de luchthartige Amelia. Daarnaast bereid ik voorstellen voor TV en film voor in nauwe samenwerking met Shaun McCarthy. Concreet werken we aan de romantische komedie CasanovaMick (film) en aan Queen of the New World (miniserie).


Met Red Thunderbird, dat draait om mijn liefde voor verhalen, creëer ik een kans voor mijzelf om het schrijven van verhalen te kunnen delen met de wereld. Voor jou om die liefde voor verhalen te proeven en voor jezelf in te zetten.

Het verhaal achter Red Thunderbird

De rode dondervogel,
die ben ik

Mijn bedrijf heet Red Thunderbird en die rode dondervogel, die ben ik. 

Ooit is me, in een  Noord-Amerikaanse name giving ceremony, de naam gegeven waarvan ik mijn bedrijfsnaam heb afgeleid. Het was in een fase van mijn leven, meer dan twintig jaar geleden, dat ik leerde ‘over de indianen’ door een aantal jaren intensief heen en weer te reizen tussen Nederland en Amerika en later ook Canada.

Ik kwam op plekken en in gemeenschappen waar ik tot op een persoonlijk niveau kennismaakte met de Indiaanse culturen, kunsten en spiritualiteit. Het was een fase die inhoud gaf aan mijn liefde voor verhalen en dorst naar kennis over andere culturen.

Onderdeel van die reis was dus de naam. Ik heb de betekenis van verschillende legendes over de dondervogel samengevoegd tot mijn essentie: 

…hoe dan ook, de dondervogel symboliseert de overweldigende krachten van de natuur…als na al het natuurgeweld de dondervogel gaat rusten, zullen de aarde en de lucht zijn schoongespoeld en is er, zoals verschillende legenden vertellen, overvloed…

Mijn kracht is dat ik, als een dondervogel, binnenvlieg, help om datgene te doen wat nodig is en waarvoor ik al mijn talenten en vaardigheden inzet, intens en betrokken, met volle kracht. Ik ga weer weg als de klus geklaard is en ik het met een gerust hart kan achterlaten. 

Wat kunstenaars zeggen...

"I believe probably the most important simple thing, beyond discipline, in any artistic work is to dare" - Maya Angelou

'The person, be it gentleman or lady, who has nog pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.' - Henry Tilney, Northanger Abbey (Jane Austen)

en waar ik het mee eens ben

"It is not fun to leave this world without having had a little fun in life" - Frida Kahlo

"Boeken en werkelijkheid en kunst zijn voor mij soortgelijk" - en "Wat de kiemkracht in graan is, is de liefde in ons" - Vincent van Gogh

Al geruime tijd werk ik met Shaun McCarthy aan een ‘treatment’, een voorstel voor een, in dit geval, romantische komedie. Een Netflix Original bijvoorbeeld, laat ik de lat maar hoog leggen. In deze treatment is alles uitgewerkt: synopsis, logline, cast, en een gedetailleerde verhaalontwikkeling in 5 acts. Op basis hiervan kan ik het script voor de film helemaal uitwerken. Maar het verhaal leest nu ook al als de film die het is.

Shaun is docent creative writing aan de Oxford University en heeft tal van voorstellingen voor toneel geschreven. Ik heb diverse workshops bij hem gevolgd en we werken inmiddels fijn samen. Hij is script editor voor bijvoorbeeld deze rom com.

Dit weekend was ik in Oxford waarin we, als ware we in een writer’s room, alle acts hebben doorgeakkerd om tot het beste story design te komen.
Ik mocht daarvoor gast zijn in Christ Church, een fantastisch college dat decor is in menig film (waaronder Harry Potter), waar Shaun momenteel les geeft. Wat een inspirerende omgeving om verhalen tot leven te brengen! Dit sparren is een van de meest gave onderdelen aan het maken van verhalen.
Voldaan en ook wel trots op het resultaat terug naar NL nu. Puntjes op de i en dan the next steps…

#screenwriting #filmscripts #romcom #feelgoodmovies
...

Tip 2 van 6 voor het schrijven van Meeslepende Verhalen voor TV, Film en Toneel van Shaun McCarthy (ENG BELOW)

WAAROM BEGINT MIJN VERHAAL WAAR EN WANNEER HET BEGINT?

Goede verhalen hebben een `inciting incident` nodig: een gebeurtenis waarbij de hoofdpersoon betrokken is en die het verhaal op gang brengt. Het kan letterlijk een noodzaak zijn om moedige en dramatische actie te ondernemen in een thriller, maar het kan ook de dag zijn waarop een ongelukkige echtgenoot of echtgenote wakker wordt en besluit om zijn leven te veranderen.

Vraag jezelf dus af: waarom nodig ik mijn lezers of publiek uit om zich bij deze personages te voegen op deze plaats, op deze dag, op dit moment?

WAARDEVOLLE LESSEN
Als je basisvaardigheden en technieken wil leren voor het creatief schrijven voor film, TV of toneel, volg dan de dag- of weekend workshops die Shaun McCarthy geeft op 19 en 20 november in Den Helder. Je kunt ook een priveconsult boeken. Link in bio voor alle info over programma, Shaun en hoe te boeken. (www.redthunderbird.nl)

De tips zijn ontleend aan zijn eigen creatieve praktijk als scenarioschrijver en aan zijn lessen creatief schrijven aan de Universiteit van Oxford. Recentelijk voor het zevende jaar op rij als beste universiteit ter wereld uitgeroepen!

-------------
ENGLISH (website available in Eng)

Tip 2 of 6 for writing Compelling Stories for TV, Film and Drama by Shaun McCarthy

WHY DOES MY STORY START WHERE AND WHEN IT STARTS?

Good stories need an `inciting incident`: an event involving the protagonist that sets the story in motion. It could literally be a need to take bold and dramatic action in a thriller, or it could be the day an unhappy husband or wife wakes up and decides to change his life.

So ask yourself: why am I inviting my readers or audience to join these characters in this place, on this day, at this time?

#creatiefschrijven #scenarioschrijven #scriptschrijven #storytelling #verhalen #oxforduniversity #media #schrijven #film #toneel #netflix #streamingtv #screenplay #screenplaywriter #storytelling
...

De komende weken deel ik zes tips van Oxford Universiteit docent Shaun McCarthy voor het schrijven van Meeslepende verhalen voor Scherm en Toneel. Hij verzorgt hier 19 en 20 november boeiende lessen over in @theaterdekampanje in #Denhelder.
Super waardevol, want ik heb zelf zijn lessen gevolgd in Oxford. Nu heb je de kans deze te volgen in Den Helder. Tot 19 oktober met een vroegboekkorting!

TIP 1/van zes

STEL VAST WAT JE WIL DAT JE LEZER OF PUBLIEK DENKT AAN HET EINDE VAN HET VERHAAL

Als de lezer of het publiek maar één gedachte in zijn hoofd zou kunnen hebben over je verhaal als ze de laatste pagina bereiken, als de aftiteling op het scherm rolt of het doek valt, wat zou dat dan zijn? Denk niet in termen van het parafraseren van de plot of het beschrijven van de personages, maar denk aan het `ene grote idee` waarvan je hoopt dat ze zullen denken als gevolg van het zien of lezen van je verhaal.

Vraag jezelf dus af: kan ik dit ene grote, essentiële idee opschrijven in één verklaring die mijn schrijven zal leiden?
Dit is je logline of mission statement

====

Shaun: ‘Deze eerste van zes ideeën voor het verbeteren van creatief schrijven voor scherm of toneel is slechts een greep uit het soort basisvaardigheden en technieken dat we zullen onderzoeken. Ze zijn ontleend aan mijn eigen creatieve praktijk als scenarioschrijver en aan mijn lessen creatief schrijven aan de Universiteit van Oxford.’

STAPPEN IN CREATIEF SCHRIJFPROCES
Benieuwd naar de volgende tip van Shaun? Ik post ze de komende weken. Samen volgen ze de volgorde die het creatieve schrijfproces volgt voor het schrijven van een scherm- of toneelverhaal. Van het eerste idee tot het herschrijven van de tekst of het script.

GEEF JE OP VOOR DE WORKSHOP
Wil je deze waardevolle workshop volgen, geef je dan op voor een dag- of een weekend workshop of boek een priveconsult om te sparren over dat ene grote idee. Op mijn website www.redthunderbird.nl lees je van alles over Shaun en de workshops. Link in bio.

#meeslependeverhalen #shaunMccarthy #Oxforduniversity #creative writing #denhelder #creatiefschrijven #storytelling #screenwriting #scriptschrijven
...

New Me. New Look.

Met dank aan de fantastische Suus van @lexhairenbeauty.

Wat vind je ervan?

#hairextensions #lekkerietsanders
...

Hello Oxford! It’s good to be back! ...

Waar ben ik deel 2? ...

Vandaag stilzitten (of staan) en niet bewegen 😊🥵 ...

Ik ben in #Oxford omdat ik een weekendcursus volg in #creatiefschrijven en dan hoe je (bijv) van een boek een script maakt voor TV, film of toneel. Heel andere discipline dan het schrijven van een boek om verschillende redenen.

Ik ben net zo gek van films als van boeken. Het lijkt me geweldig om Alle vrouwen in mij verfilmd te krijgen. En waarom zou ik niet zelf het script schrijven 😀.

Afijn, ik heb al eerder een opleiding gedaan in schrijven voor TV en film maar iedere keer leer ik weer wat nieuws. En het is fijn om mezelf hier een lang weekend in onder te dompelen. Die tijd ontbreekt weleens in de hectiek van het werkleven.
##schrijven #schrijversvaninstagram #leren
...

`It`s such great pleasure to talk to someone who really appreciates this`, zegt de eigenaar van de antiekwinkel, terwijl hij mijn aankoop voorzichtig inpakt.

Hij heeft me net verteld dat deze geweldige items een `traveller inkwell` en `traveller dip pen` zijn. Uit het Victororiaanse tijdperk. Ik hang aan zijn lippen, want ja, ik hou van oude dingen, zeker als ze met schrijven te maken hebben.

Hij doet voor hoe het reispotje inkt met een druk op een knopje open en dicht klikt, en stopt het in zijn broekzak, samen met de reisvulpen. `Zo hadden ze, als ze onderweg waren in de koets, altijd schrijfgerei bij de hand.`
Briljant, ik wist dat niet, en ik hang aan zijn lippen als hij over andere coole schrijfitems uit vervlogen tijden vertelt.

Hij blij, ik blij. Met de verhalen en vooral de aankopen. Even later koop ik in een ander zaakje een modern potje inkt. Als ik weer in Nederland ben, ga ik het uitproberen. Write like a Victorian author :-).
En anders gewoon op display zodat ik me er dagelijks aan kan vergapen!

#schrijven #schrijversvaninstagram #oudestuff
...

SNACKEN

Als ik een ding heb geleerd over reviews in de afgelopen periode, is dat je mijn boek niet `even snackt`.

Daar bedoel ik mee dat het geen hapklare brok is die je zo doorslikt. Je moet er de tijd voor moet nemen en je hoofd erbij houden. Of, zoals mijn @schrijfcoach_eveline zo treffend zei: `het is geen one size fits all-boek`, van lezers mag je best wat inspanning verwachten.`

Dat is wat ik ook teruglees in deze fijne reactie van mijn lieve vriendin @travelxl_marijke: ze had rust in haar hoofd nodig om eraan te beginnen. Ik ben heel blij dat ze doorlas en dankbaar dat het verhaal dan beklijft, waar je het anders misschien weg zou leggen.

Dat je je rust nodig hebt, of iets soortgelijks, snap ik wel.
#Allevrouweninmij gaat over een aantal generaties vrouwen en de keuzes die zij hebben gemaakt rond moederschap. Ik vertel het verhaal van de vrouwen in mozaiekvorm, wat ik zelf heel mooi vind, maar wat meer vraagt van de lezer. Want ja: er zijn verschillende personages en er is veel informatie over wat ze hebben meegemaakt, waarom ze tot bepaalde keuzes zijn gekomen en hoe ze daarnaar hebben gehandeld.

Een van de opmerkingen die ik dan ook regelmatig hoor, is: `je moet er wel even inkomen`, want al die informatie heb ik verwerkt in diverse hoofdstukken die de levens van de personages beslaan en in wisselende volgorde staan. Eigenlijk zoals de hoofdpersoon Michaela haar leven ervaart: als scenes in een film die, zolang ze geen helderheid heeft, ziet `als een slecht gemonteerde film`.

Het was in mijn schrijfproces nog een hele toer om die scenes, de puzzelstukjes, in de `juiste` volgorde te zetten :-). Zeker toen ik er na de 1e versie achterkwam dat mijn begin anders moest:-).

Like I said: dank Marijke, dat je doorlas. 😘

#schrijversvaninstagram #schrijven #debuutroman #generaties #storytelling #lezen #lezenisleuk
...

Fijne reviews, daar krijg je nooit genoeg van, omdat het geweldig is om iets te maken wat anderen raakt. De echte aanmoediging zit in dit soort woorden.

En mocht jij mijn boek nog niet hebben gelezen, het is gewoon en nog steeds verkrijgbaar bij Bol en Bruna en alle andere (online) boekwinkels 😊😉

#Allevrouweninmij #Mizpah #DememoiresvandeluchthartigeAmelia #tweedeboek #roman #schrijven #schrijversvaninstagram #lezenisfijn
...

Voor alles is een eerste keer, zo ook een optreden in een podcast! Zoals in die van @schrijfcoach_eveline die mij vroeg naar mijn schrijfproces van Alle vrouwen in mij , het zelf uitgeven van het boek, hoe ik zelf mensen op verhaal breng met verhaalcoaching en het ging over vervolgprojecten zoals Mizpah, de memoires van de luchthartige Amelia en meer.
Heel leuk om zo geinterviewd te worden door Eveline die een geweldige schrijfcoach is. Spannend om het straks terug te horen 😀.

Oh ja, na afloop hebben we een vrijdagmiddagborrel gedaan 😎🌞 en ging het gesprek nog veel langer door!

#verhalen #schrijven #Allevrouweninmij #storytelling #opverhaalkomen
...

This error message is only visible to WordPress admins
Er is een probleem met je Instagram feed.

Schrijf je in voor de Verhalennieuwsbrief en ontvang informatie en inspiratie over de nieuwste blogs, activiteiten en e-learnings.

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

×

Hallo!

Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op door op mijn naam hieronder te klikken.

× Hoe kan ik je helpen?