'All the stories are already there.
They are waiting patiently to be heard.'

Trainer & facilitator

My heart beats for Storytelling, Appreciative Inquiry and Factor-C (among others)

Author & publisher

All Women in Me (2021) and Mizpah, the memoirs of the lighthearted Amelia (2022)

Writer & inspirator

I catch stories, write them down and hope to inspire you with them.

My greatest love is writing

About Regina van de Berg

Writer, trainer & facilitator. Love stories.

News

Would you like to receive the Red Thunderbird stories newsletter?

I can imagine that you don’t surf to this website every now and then to check out the latest blogs, articles and stories.  If you do want to know what new stories have been added, sign up for the Red Thunderbird Stories newsletter. Then all you have to do is open your mailbox, grab a cup of coffee or tea and start reading whenever it suits you.

Subscribe to the Red Thunderbird Stories newsletter

Name(Required)

Or check below for the most recent stories and follow me on Instagram.

This is what Native American legends say about the meaning of the thunderbird

The thunderbird is a mythical figure, a magical bird of immeasurable size. Its feathers are said to be twice the size of a canoe's paddles. When the sky fills with heavy air and a fierce storm breaks out, you can be sure that this bird will race through the sky.

From beneath its giant wings, it conjures up snakes that it chases through the air like lightning. The flashing of its eyes intensifies the light of the lightning. Some say that the thunderbird hunts whales in stormy weather. Others say that a heavy storm is a contest between the thunderbird and a giant rattlesnake.

In any case, the thunderbird symbolises the overwhelming forces of nature: the wind, thunder and lightning that are necessary for a clear sky. With these forces of nature, he protects people from evil powers.

When the thunderbird rests after all the violence of nature, the earth and the sky will be washed clean and, as various legends tell us, there will be abundance.

Bekijk onze verhalen

Follow my stories on Instagram

Ik ben in #Oxford omdat ik een weekendcursus volg in #creatiefschrijven en dan hoe je (bijv) van een boek een script maakt voor TV, film of toneel. Heel andere discipline dan het schrijven van een boek om verschillende redenen.

Ik ben net zo gek van films als van boeken. Het lijkt me geweldig om Alle vrouwen in mij verfilmd te krijgen. En waarom zou ik niet zelf het script schrijven 😀.

Afijn, ik heb al eerder een opleiding gedaan in schrijven voor TV en film maar iedere keer leer ik weer wat nieuws. En het is fijn om mezelf hier een lang weekend in onder te dompelen. Die tijd ontbreekt weleens in de hectiek van het werkleven.
##schrijven #schrijversvaninstagram #leren
...

'It's such great pleasure to talk to someone who really appreciates this', zegt de eigenaar van de antiekwinkel, terwijl hij mijn aankoop voorzichtig inpakt.

Hij heeft me net verteld dat deze geweldige items een 'traveller inkwell' en 'traveller dip pen' zijn. Uit het Victororiaanse tijdperk. Ik hang aan zijn lippen, want ja, ik hou van oude dingen, zeker als ze met schrijven te maken hebben.

Hij doet voor hoe het reispotje inkt met een druk op een knopje open en dicht klikt, en stopt het in zijn broekzak, samen met de reisvulpen. 'Zo hadden ze, als ze onderweg waren in de koets, altijd schrijfgerei bij de hand.'
Briljant, ik wist dat niet, en ik hang aan zijn lippen als hij over andere coole schrijfitems uit vervlogen tijden vertelt.

Hij blij, ik blij. Met de verhalen en vooral de aankopen. Even later koop ik in een ander zaakje een modern potje inkt. Als ik weer in Nederland ben, ga ik het uitproberen. Write like a Victorian author :-).
En anders gewoon op display zodat ik me er dagelijks aan kan vergapen!

#schrijven #schrijversvaninstagram #oudestuff
...

SNACKEN

Als ik een ding heb geleerd over reviews in de afgelopen periode, is dat je mijn boek niet 'even snackt'.

Daar bedoel ik mee dat het geen hapklare brok is die je zo doorslikt. Je moet er de tijd voor moet nemen en je hoofd erbij houden. Of, zoals mijn @schrijfcoach_eveline zo treffend zei: 'het is geen one size fits all-boek', van lezers mag je best wat inspanning verwachten.'

Dat is wat ik ook teruglees in deze fijne reactie van mijn lieve vriendin @travelxl_marijke: ze had rust in haar hoofd nodig om eraan te beginnen. Ik ben heel blij dat ze doorlas en dankbaar dat het verhaal dan beklijft, waar je het anders misschien weg zou leggen.

Dat je je rust nodig hebt, of iets soortgelijks, snap ik wel.
#Allevrouweninmij gaat over een aantal generaties vrouwen en de keuzes die zij hebben gemaakt rond moederschap. Ik vertel het verhaal van de vrouwen in mozaiekvorm, wat ik zelf heel mooi vind, maar wat meer vraagt van de lezer. Want ja: er zijn verschillende personages en er is veel informatie over wat ze hebben meegemaakt, waarom ze tot bepaalde keuzes zijn gekomen en hoe ze daarnaar hebben gehandeld.

Een van de opmerkingen die ik dan ook regelmatig hoor, is: 'je moet er wel even inkomen', want al die informatie heb ik verwerkt in diverse hoofdstukken die de levens van de personages beslaan en in wisselende volgorde staan. Eigenlijk zoals de hoofdpersoon Michaela haar leven ervaart: als scenes in een film die, zolang ze geen helderheid heeft, ziet 'als een slecht gemonteerde film'.

Het was in mijn schrijfproces nog een hele toer om die scenes, de puzzelstukjes, in de 'juiste' volgorde te zetten :-). Zeker toen ik er na de 1e versie achterkwam dat mijn begin anders moest:-).

Like I said: dank Marijke, dat je doorlas. 😘

#schrijversvaninstagram #schrijven #debuutroman #generaties #storytelling #lezen #lezenisleuk
...

Fijne reviews, daar krijg je nooit genoeg van, omdat het geweldig is om iets te maken wat anderen raakt. De echte aanmoediging zit in dit soort woorden.

En mocht jij mijn boek nog niet hebben gelezen, het is gewoon en nog steeds verkrijgbaar bij Bol en Bruna en alle andere (online) boekwinkels 😊😉

#Allevrouweninmij #Mizpah #DememoiresvandeluchthartigeAmelia #tweedeboek #roman #schrijven #schrijversvaninstagram #lezenisfijn
...

Voor alles is een eerste keer, zo ook een optreden in een podcast! Zoals in die van @schrijfcoach_eveline die mij vroeg naar mijn schrijfproces van Alle vrouwen in mij , het zelf uitgeven van het boek, hoe ik zelf mensen op verhaal breng met verhaalcoaching en het ging over vervolgprojecten zoals Mizpah, de memoires van de luchthartige Amelia en meer.
Heel leuk om zo geinterviewd te worden door Eveline die een geweldige schrijfcoach is. Spannend om het straks terug te horen 😀.

Oh ja, na afloop hebben we een vrijdagmiddagborrel gedaan 😎🌞 en ging het gesprek nog veel langer door!

#verhalen #schrijven #Allevrouweninmij #storytelling #opverhaalkomen
...

TEHUIS

‘Ik heb een vraag’, zegt mijn aardige cursist op bescheiden toon. We hebben het over ‘huis’ en wonen. ‘We’, dat zijn mijn cursisten basaal Nederlands, een beginnersgroep, die ik (vrijwillig) lesgeef. Ze wonen in het asielzoekerscentrum. ‘Wat bedoelen jullie met tehuis?’
Poeh zeg. Hoe leg ik dat uit aan deze slimme mensen die de taal weliswaar behoorlijk snel oppikken, maar toch. ‘Even kijken’, mompel ik in mezelf en staar nadenkend voor me uit.

‘Wat zeg je daar?’, onderbreekt de expressieve jonge vrouw mijn gedachten. Ze spreekt goed Engels en schrijft ieder Nederlands woord en uitdrukking driftig op na een Engelse vertaalslag. Ik vertel dat het een verkorte zin is. Even kijken…even denken… ik schrijf het op het bord en kort het voor de gein af naar ‘ff denken’. Ze is verrukt.

Ik doe een poging en vertel dat een tehuis een woning is waar meerdere mensen wonen, bijv. oudere mensen. Hij doet ook nog een poging. Als hij iemand belt, zo zegt hij, en houdt een denkbeeldige telefoon tegen zijn oor, dan zegt die persoon ‘ik ben thuis’.
Ah! Thuis, tehuis...

Daarna ga ik met deze 'beginners' in gesprek over thuiszijn. Op het bord schrijf ik: ‘Ik voel me thuis in…', en noem hun eigen land. Of, zo voeg ik eraan toe, bijvoorbeeld, Nederland.
‘Ja!’, roept zij. Ze legt beide handen op haar hart. Haar ogen glinsteren als ze vertelt hoe ze uit de trein stapte in Nederland en de eerste persoon die naar haar toeliep, haar vroeg of ze haar kon helpen. Dat, die ene vraag! Nederland stal haar hart. Ze voelt zich hier thuis.
De cursisten en ik hebben een bijna moeiteloos gesprekje over thuiszijn. Het woord 'voelen’ is niet meer dan een hand op je hart.

Waar ben je thuis? Begin dit jaar heb ik een sabbatical gehouden waarvoor ik veel in Engeland was. Vooral Oxford raakte me tot in mijn ziel. Ik voel me er thuis. Wilde er zelfs een tijdje gaan wonen. Misschien, wel definitief, zoals ik vroeger in Amerika wilde wonen en naar Canada wilde emigreren. Maar na die drie maanden vol inzichten en schrijfavonturen, was er een ding dat als een paal boven water stond en niemand meer verraste dan mijzelf: mijn thuis is Nederland.

#thuiszijn #Nederlands #verhalen #schrijver
...

@marisdejager stelde vijf vragen aan de van oorsprong Helderse Youtuber Joost Bouhof aan wie @gem_denhelder heeft gevraagd om jongeren aan te sporen om te gaan stemmen. Dat doet hij aan de hand van de game Among Us (zie post op gemeentepagina). 'Misschien zijn de gemeenteraadsverkiezingen nog wel belangrijker dan de landelijke verkiezingen', zegt hij. En: 'Je wil niet dat het hier net zo wordt als in Rusland.'

Dus hup jongeren: stemmen! (en ouderen ook :-))

#gemeenteraadsverkiezingen2022 #elkestemtelt #joostbouhof #joostspeeltspellen
...

Blij.

#reviews #boek #boekstagram ##schrijven #allevrouweninmij #recensieboek #lezen #lezenisleuk
...

Subscribe to the Storytelling newsletter

Name(Required)

Schrijf je in voor de Verhalennieuwsbrief

Over boeken en verhalen die inspireren

Name(Required)