Een verhaal en een stad

Het is een verhaal dat me eerder tijdens mijn sabbatical van drie maanden, naar Oxford bracht. Nu, sinds 14 februari, ben ik hier weer om verder te schrijven aan het verhaal van Mizpah, de memoires van de luchthartige Amelia.

A Discovery of Witches

Het tweede deel van mijn sabbatical brengt me, na een korte stop in NL, terug in de Engelse universiteitsstad die mijn hart heeft gestolen. Vanaf het moment dat ik het eerste seizoen van A Discovery of Witches had gekeken op Netflix, direct daarna de All Souls Trilogy had gelezen, en het verhaal  van heks Diana Bishop en vampier Matthew de Clermont zich in mijn hart had genesteld, was ik hooked. Met dank aan Debora Harkness, de schrijfster van deze fantastische serie!

Mijn missie: ik moest naar de #BodleianLibrary in Oxford en daar, net als Diana, lezen en schrijven.

Boekengeuren

Nu is de aantrekkingskracht van eeuwenoude bibliotheken en de geur van vergeelde meesterwerken uit de literatuur mij niet vreemd. Eerder al roerde de bibliotheek, en dan vooral de geur, van het Trinity College in Dublin mij tot tranen. Nerd als ik ben, zou ik elke stad van de wereld willen aandoen waar je dit soort geuren op kunt snuiven.

Hart en zielsverbinding

Maar waarom juist dit verhaal mij naar Oxford bracht, weet ik nog niet. Wat ik wel weet, is dat die wens iets heeft losgemaakt wat ik lange tijd niet meer heb ervaren: een verlangen om in een stad (land) te zijn omdat die me raakt op een diep niveau. Zo heb ik zo’n tien jaar lang intensief heen en weer gereisd tussen Nederland en Amerika en daar gewoond en geleefd, omdat ik een hart en zielsverbinding voelde met dit deel van de wereld. Amerika speelt dan ook een rol in mijn debuutroman Alle vrouwen in mij.

Verrast

Wat ik nu voel voor Oxford, is van hetzelfde niveau. Dat heeft me verrast, omdat ik voor mijn sabbatical eerst naar Indonesië wilde om me meer te verdiepen in een stuk familiegeschiedenis, maar het land bleef op slot. Toen wilde ik naar Schotland, omdat ik zo geraakt ben door de 18e-eeuwse dichter Robert Burns en nog steeds zijn geboorteplek wil opzoeken. Ook daar broeit een verhaal.

City trip

Maar eerst een ‘pitstop’ in Oxford, zo was mijn plan, om de Bodleian Library te zien en de stad te verkennen. Een soort city trip, want ik had hier geen verhaal, meende ik. Niks had me meer kunnen verrassen. All Souls Trilogy bracht me naar Oxford en toen bleek Mizpah, de memoires van de luchthartige Amelia hier op me te wachten, mijn tweede roman. Ook dat verraste me, want Amelia’s verhaal speelt zich vooral af in Duitsland voor en tijdens de oorlog. Dacht ik. En een ander deel van het verhaal speelt zich af in Amerika. Dacht ik.

England it is.

‘Het is opwindend hoe verhalen je op een spoor kunnen zetten dat je zelf niet had bedacht’

 

Het is opwindend hoe verhalen je op een spoor kunnen zetten dat je zelf niet had bedacht. Ik voel de aanmoediging om die stem te volgen in alle poriën van mijn lijf. Geen greintje twijfel dat ik hier moet zijn. Wat zal zich de komende weken, in deel twee van mijn sabbatical, laten zien? Ik ben vol verwachting.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories

Social Media

Meest populair

Ik hou van verhalen

Gerelateerde berichten

Ir. Cornelis Lely - heldenreizen

De kracht van heldenreizen

‘Die Afsluitdijk, die moet er komen’, zegt niemand minder dan koningin Wilhelmina. Op dat moment, meer dan 100 jaar geleden, is de 36-jarige Ir. Cornelis

De Verhalen Jukebox

In de kroeg loop je naar de jukebox. Je tred is wat onzeker. Je gezicht vermoedt gepieker, maar de manier waarop je je schouders ophaalt,