Workshop Meeslepende Verhalen

Schrijven voor TV, Film of Toneel met Oxford Universiteit docent Shaun McCarthy

Shaun McCarthy is docent scenarioschrijven aan de prestigieuze universiteit van Oxford, professioneel toneelschrijver en BBC radio dramaschrijver. Hij heeft uitgebreide ervaring in het professioneel bewerken van toneel- en filmscenario's voor individuele auteurs, filmproductiebedrijven en theaters. Hij gebruikt deze ervaring in de media-industrie om schrijvers één op één te helpen. Lees ook het uitgebreide interview met Shaun.

Je hebt een verhaal waarvan je denkt dat het een geweldig toneelstuk zou zijn of een script voor film of televisie. Maar wat komt er eerst: een briljant plot, een fascinerend personage, het ‘ene grote idee’ dat je het publiek wil meegeven als het doek valt of de aftiteling rolt? Hoe zit het met het genre van je verhaal? En hoe creëer je schrijfstijl in een script of scenario? Als je je afvraagt waar je begint, dan is hulp bij de hand! 19 en 20 november verzorgt de gerenommeerde Oxford Universiteitsdocent Shaun McCarthy de workshop Meeslepende verhalen schrijven voor TV, film of toneel in theater de Kampanje in Den Helder. Je kunt ook een privéconsult boeken en sparren over je verhaalidee of feedback krijgen op 12-15 pagina’s script. Lees er alles over op deze pagina en over het hoe en waarom van deze samenwerking

Noot per 17 oktober: deze workshop gaan we in het voorjaar van 2023 aanbieden als een e-learning. Het is helaas niet meer mogelijk deze nu te boeken. Vragen?

Leer hoe je jouw verhaal tot leven brengt

Op tv, voor film of toneel

Originele scripts schrijven voor scherm of toneel

Je hebt een verhaal waarvan je denkt dat het een geweldig toneelstuk zou zijn of een script voor film of televisie. Maar wat komt er eerst: een briljant plot, een fascinerend personage, het ‘ene grote idee’ dat je het publiek wil meegeven als het doek valt of de aftiteling rolt? Hoe zit het met het genre van je verhaal? En hoe creëer je schrijfstijl in een script of scenario? Als je je afvraagt waar je begint, dan is hulp bij de hand!

Shaun McCarthy leidt twee boeiende workshops die schrijvers van elk niveau zullen inspireren om hun verhaal of idee voor een verhaal verder te brengen. Hij is professioneel toneelschrijver, dramaschrijver voor BBC radio en docent scenarioschrijven aan de Universiteit van Oxford. Hij heeft talloze studenten opgeleid om professioneel scenarioschrijver te worden en heeft zijn sporen verdiend als zelfstandig scriptschrijver. Je krijgt les van de beste!

 WAT LEER JE?

Na afloop van de workshop(s) heb je de belangrijkste vaardigheden die je als schrijver nodig hebt om originele scripts voor scherm of toneel te maken. Ook als je aan een boek werkt, zijn de workshops nuttig. Je leert namelijk de kneepjes van het vak in:

– Het plannen van een plot

– Creëren van personages

– Inzicht in genre

– Het vinden van je schrijfstijl

OPZET SCHRIJFWEEKEND: van verhaalontwerp en het creëren van karakters tot het plannen van scenes en het schrijven van effectieve dialogen

De workshops zijn opgezet als twee op zichzelf staande, afzonderlijke dagen, elk met specifieke onderwerpen en uitkomsten. Je kunt ze ook als combinatie volgen; zo krijg je een uitgebreid, volledig weekend van leren en activiteiten op het gebied van scenarioschrijven.

Op zaterdag ligt de nadruk op verhaalontwerp en het creëren van karakters; op zondag op het plannen van scènes en het schrijven van effectieve dialogen. Bekijk hieronder het programma per dag. 

Elke dag bestaat uit een mix van korte lezingen, activiteiten voor het bedenken en plannen in kleine groepjes, mogelijkheden om solo en in groepsverband te schrijven, en het delen en becommentariëren van werk door medecursisten. Ook krijg je inzicht in de professionele schrijf- en media-industrie. Er zijn videoclips en gedrukte fragmenten van drama’s op het scherm en op het toneel. 

Shaun moedigt je vooral aan om te werken volgens de professionele normen die gelden in deze industrie. Het wordt hard werken, maar het is onderhoudend, fun en je boekt resultaat met je verhaal!

De lessen zijn geschikt voor schrijvers met uiteenlopende ervaring en vaardigheden. Dus voor beginners en gevorderden. Je kunt al aan de slag vanaf een idee of als je een heel stuk verder bent met je script.

Voor wie?

PROGRAMMA ZATERDAG 19 NOVEMBER VAN 09.30-17.00 UUR

Zaterdagochtend 
09.30 – 12.30 uur

Je verkent de belangrijkste benaderingen van plotontwerp. Dat doe je aan de hand van voorbeelden van Shakespeare’s vijfdelige toneelstructuur tot de belangrijkste verhaalelementen die bijvoorbeeld producenten zoeken in een pilotaflevering van een tv-serie.

Zaterdagmiddag
13.30 – 17.00 uur

Je leert hoe je een cast van personages kunt creëren met motivaties om je verhaal aan te sturen, hoe je deze personages kunt onderscheiden en tot leven kunt brengen als volledig afgeronde creaties.

OPBRENGST Gedetailleerde informatie over de belangrijkste vaardigheden en technieken die nodig zijn om een origineel verhaal en een cast van personages te creëren. Beginnende schrijvers kunnen dan hun eerste ideeën plannen. Schrijvers met een concept-script kunnen het verhaal dat ze willen vertellen, verder ontwikkelen en hun personages verrijken.

PROGRAMMA ZONDAG 20 NOVEMBER VAN 09.30-17.00 UUR

Zondagochtend
09.30 – 12.30 uur

Je richt je op wat een effectieve scène op het toneel of een actiesequentie in een filmscenario maakt. Je kijkt naar tempo en hoe je scènes op het juiste dramatische moment kunt beginnen en eindigen. Je creëert ook voor elk personage een overtuigende rol in de actie van een scène.

Zondagmiddag
13.30 – 17.00 uur

Je onderzoekt wat een goede dialoog doet en hoe je doelgerichte en effectieve uitwisselingen tussen twee of meer personages schrijft. Aan bod komen motieven en subtekst.

OPBRENGST Gedetailleerde informatie over de essentiële vaardigheden en technieken voor het creëren van dramatische scènes en effectieve, boeiende dialogen tussen personages. Dit is essentiële kennis voor schrijvers van alle vormen van drama en proza fictie.

Aan het eind van elke dag is er tijd om vragen te beantwoorden over het werk van die dag en om te praten over onderwerpen die tijdens de lezingen en workshops niet aan bod zijn gekomen.

Privéconsult met Shaun McCarthy?

Wil je een privéconsult van een uur met Shaun McCarthy om te sparren over je verhaalidee of om feedback te krijgen op 12-15 (Engelstalige) pagina’s van je script? Dat kan op vrijdag 18 november, ook in Den Helder. In dit interview 10 vragen aan Shaun MacCarthy gaat hij dieper in op wat hij voor je kan betekenen (vraag 10).  

Hij heeft 20 jaar ervaring in het lesgeven en begeleiden van scenarioschrijven aan verschillende Britse universiteiten, en als gastdocent in Genève en andere Europese universiteiten. Hij heeft ook een grote portefeuille met professionele commerciële scriptbewerkingsopdrachten voor toneel- en film/tv-bedrijven en individuele schrijvers. Hij gebruikt deze ervaring in de media-industrie om schrijvers één op één te helpen. 

Sparren of feedback
Als je feedback wil krijgen op 12-15 pagina’s script, dan stuur je die uiterlijk een week van te voren rechtstreeks naar hem toe. Je ontvangt daarvoor zijn contactgegevens.  Uiteraard is je script of uitwerking van je verhaal in het Engels. Heb je een verhaalidee waar je over wilt sparren, dan kun je dat ook een week van te voren bij hem neerleggen. 

Locatie
Het consult vindt plaats op vrijdag 18 november in de bibliotheek School 7 in Den Helder.  Er is plek voor maximaal 6 personen.

Boeking consult
De kosten bedragen €75,00 exclusief BTW (€90,75). Bij je boeking kun je een voorkeur aangeven voor een tijd. 

Alles op een rij

Download de brochure of bekijk deze door hiernaast op het vierkantje met pijltje te klikken. De brochure opent dan in een apart scherm van waaruit je deze kunt downloaden. In het interview - 10 vragen aan Shaun McCarthy - kom je nog meer over hem te weten. Klik daarvoor op de foto van de leszaal.

Locatie: Theater de Kampanje in Den Helder, op het monumentale Willemsoord

De locatie is het prachtige theater de Kampanje in Den Helder. Dit monumentale theater vind je op de oude Rijkswerf, nu Willemsoord. Op zo’n plek vol geschiedenis komen dagelijks verhalen tot leven. Jouw verhaal ook? Er is een mogelijkheid om een rondleiding te krijgen, onder andere naar het prachtige toneel. Dan kun je ter plekke bekijken hoe jouw verhaal bijvoorbeeld op het podium gaat werken.

Op Willemsoord vind je diverse restaurants en cafe’s. Op 5 minuten loopafstand loop je de dijk op en waai je uit met uitzicht over het water. In de verte zie je, bij mooi weer, Texel liggen en de Razende Bol. Eveneens op loopafstand is de binnenstad van Den Helder. De locatie is perfect bereikbaar met de trein, bus en er is voldoende gratis parkeergelegenheid als je met de auto komt. 

Theater de Kampanje - Foto M. Nieuwerf

Foto's Kampanje en Willemsoord: M. Nieuwerf

Je investering voor deze bijzondere schrijfworkshops en inschrijfformulier

  • Prijs per workshop van 1 dag: 165 euro
  • Combinatieprijs 2 dagen: 295 euro
  • Privéconsult van 1 uur met Shaun McCarthey: 75 euro plus BTW.

De genoemde bedragen voor de workshops zijn wel vrijgesteld van BTW, inclusief koffie, thee en wat lekkers en exclusief lunch.

Workshops die je beter laten schrijven

De workshops zijn een samenwerking van Red Thunderbird Agency en Stage & Page UK

Begin 2022 besloot ik, Regina van de Berg, een sabbatical te nemen van drie maanden, onder meer om te gaan schrijven. Ik had in december 2021 mijn eerste roman gepubliceerd: Alle vrouwen in mij. Dat was het sluitstuk van een periode van zes jaar werken aan een idee tot het schrijven en publiceren bij mijn eigen Red Thunderbird Publishing. Het was tegelijkertijd het begin van een reis om meer verhalen te schrijven. Op die reis, die me letterlijk naar het Engelse Oxford bracht, kwam ik Shaun McCarthy tegen. Ik vertel je hier  graag iets meer over hoe onze samenwerking tot stand is gekomen zodat jij nu zijn workshops kunt volgen. 

Ik vang verhalen

Nieuws

Publicaties

Alle vrouwen in mij

Zonder teugels

Heel wat jaren geleden zat ik voor het eerst op een paard. Ik zeg bewust ‘zat op een paard’ in plaats van ‘reed ik paard’,

Schrijf je in voor de Verhalennieuwsbrief en ontvang informatie en inspiratie over de nieuwste blogs, activiteiten en e-learnings.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.