'Alle verhalen zijn er al.
Ze wachten geduldig tot ze worden gehoord.'

Trainen & faciliteren

Ons hart klopt voor Storytelling, Waarderend onderzoeken en Factor-C (o.a.). De kennis dragen we graag over met workshops en trainingen. De online leeromgeving breiden we de komende tijd uit.

Auteur & uitgeven

De verhalen van Regina van de Berg: Alle vrouwen in mij (2021), Mizpah, de memoires van de luchthartige Amelia (2022) en een voorstel voor een 'Netflix Original' Queen of The New World. Straks ook die van jou?

Schrijven & inspireren

Ik vang verhalen, schrijf ze op. Samen met andere schrijvers hopen we je daarmee te inspireren. Schrijf je in voor de Verhalennieuwsbrief om deze te ontvangen of lees ze op deze site.

Inspiratie voor mensen & organisaties die houden van verhalen

Over Regina van de Berg en Red Thunderbird Agency

Schrijver, trainer en facilitator. Dol op verhalen. Dat ben ik in een notendop. In de loop van mijn carrière heb ik talloze workshops en sessies verzorgd voor mensen, teams en organisaties. Daarbij maak ik steevast gebruik van storytelling, waarderend onderzoeken en creativiteit. Die kennis en die van anderen draag ik graag over aan jou, via moderne, online lesmethoden!

Zowel met het cursusaanbod als het online magazine biedt Red Thunderbird inspiratie, leer- en ontwikkelkansen voor mensen & organisaties die houden van verhalen. In de uitgeverij ga je steeds meer boeken en interessante tekstproducties vinden; rijke verhalen met een vleugje magie die je aan het denken zetten. 

We zijn volop in ontwikkeling, het aanbod wordt gaandeweg aangevuld. Schrijf je alvast in voor de Verhalennieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Dank voor je interesse!

Uitgelichte producten

uit de shop en (online) leeromgeving

Zin om de Verhalennieuwsbrief te ontvangen?

Ik kan me voorstellen dat je niet om de haverklap naar deze website surft om de meest recente blogs, artikelen en verhalen te checken. Of het laatste aanbod aan boeiende workshops en trainingen. Schrijf je daarom in voor de Red Thunderbird Verhalennieuwsbrief. Dan hoef je alleen maar je mailbox te openen, een kop koffie of thee te pakken en lekker te gaan lezen wanneer het jou uitkomt.

Schrijf je in voor de Red Thunderbird verhalennieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volg me op Instagram voor de meest recente blogs. 

Dit zeggen de Indiaans-Amerikaanse legendes over de betekenis van de dondervogel

De dondervogel is een mytisch figuur, een magische vogel van onmetelijk grote omvang. Zijn veren zijn twee keer zo groot als de peddels van een kano, zo wordt gezegd. Als de hemel zich vult met zware lucht en een hels noodweer losbarst, kun je er donder op zeggen dat deze vogel door de hemel raast. Vanonder zijn reuzenvleugels tovert hij slangen tevoorschijn die hij als bliksem door de lucht jaagt. Het knipperen van zijn ogen versterkt het licht van de bliksem. Sommigen zeggen dat bij noodweer de dondervogel jaagt op walvissen. Anderen beweren dat een zware storm een wedstrijd is tussen de dondervogel en een reuzenratelslang.

Hoe dan ook symboliseert de dondervogel de overweldigende krachten van de natuur: de wind, de donder en de bliksem die nodig zijn voor een opgeklaarde lucht. Met deze natuurkrachten beschermt hij de mensen tegen kwade krachten.

Als na al het natuurgeweld de dondervogel gaat rusten, zullen de aarde en de lucht zijn schoongespoeld en is er, zoals verschillende legenden vertellen, overvloed.

Ik post regelmatig mijn blogs en andere info

Volg mijn verhalen op Instagram

Al geruime tijd werk ik met Shaun McCarthy aan een ‘treatment’, een voorstel voor een, in dit geval, romantische komedie. Een Netflix Original bijvoorbeeld, laat ik de lat maar hoog leggen. In deze treatment is alles uitgewerkt: synopsis, logline, cast, en een gedetailleerde verhaalontwikkeling in 5 acts. Op basis hiervan kan ik het script voor de film helemaal uitwerken. Maar het verhaal leest nu ook al als de film die het is.

Shaun is docent creative writing aan de Oxford University en heeft tal van voorstellingen voor toneel geschreven. Ik heb diverse workshops bij hem gevolgd en we werken inmiddels fijn samen. Hij is script editor voor bijvoorbeeld deze rom com.

Dit weekend was ik in Oxford waarin we, als ware we in een writer’s room, alle acts hebben doorgeakkerd om tot het beste story design te komen.
Ik mocht daarvoor gast zijn in Christ Church, een fantastisch college dat decor is in menig film (waaronder Harry Potter), waar Shaun momenteel les geeft. Wat een inspirerende omgeving om verhalen tot leven te brengen! Dit sparren is een van de meest gave onderdelen aan het maken van verhalen.
Voldaan en ook wel trots op het resultaat terug naar NL nu. Puntjes op de i en dan the next steps…

#screenwriting #filmscripts #romcom #feelgoodmovies
...

Tip 2 van 6 voor het schrijven van Meeslepende Verhalen voor TV, Film en Toneel van Shaun McCarthy (ENG BELOW)

WAAROM BEGINT MIJN VERHAAL WAAR EN WANNEER HET BEGINT?

Goede verhalen hebben een `inciting incident` nodig: een gebeurtenis waarbij de hoofdpersoon betrokken is en die het verhaal op gang brengt. Het kan letterlijk een noodzaak zijn om moedige en dramatische actie te ondernemen in een thriller, maar het kan ook de dag zijn waarop een ongelukkige echtgenoot of echtgenote wakker wordt en besluit om zijn leven te veranderen.

Vraag jezelf dus af: waarom nodig ik mijn lezers of publiek uit om zich bij deze personages te voegen op deze plaats, op deze dag, op dit moment?

WAARDEVOLLE LESSEN
Als je basisvaardigheden en technieken wil leren voor het creatief schrijven voor film, TV of toneel, volg dan de dag- of weekend workshops die Shaun McCarthy geeft op 19 en 20 november in Den Helder. Je kunt ook een priveconsult boeken. Link in bio voor alle info over programma, Shaun en hoe te boeken. (www.redthunderbird.nl)

De tips zijn ontleend aan zijn eigen creatieve praktijk als scenarioschrijver en aan zijn lessen creatief schrijven aan de Universiteit van Oxford. Recentelijk voor het zevende jaar op rij als beste universiteit ter wereld uitgeroepen!

-------------
ENGLISH (website available in Eng)

Tip 2 of 6 for writing Compelling Stories for TV, Film and Drama by Shaun McCarthy

WHY DOES MY STORY START WHERE AND WHEN IT STARTS?

Good stories need an `inciting incident`: an event involving the protagonist that sets the story in motion. It could literally be a need to take bold and dramatic action in a thriller, or it could be the day an unhappy husband or wife wakes up and decides to change his life.

So ask yourself: why am I inviting my readers or audience to join these characters in this place, on this day, at this time?

#creatiefschrijven #scenarioschrijven #scriptschrijven #storytelling #verhalen #oxforduniversity #media #schrijven #film #toneel #netflix #streamingtv #screenplay #screenplaywriter #storytelling
...

De komende weken deel ik zes tips van Oxford Universiteit docent Shaun McCarthy voor het schrijven van Meeslepende verhalen voor Scherm en Toneel. Hij verzorgt hier 19 en 20 november boeiende lessen over in @theaterdekampanje in #Denhelder.
Super waardevol, want ik heb zelf zijn lessen gevolgd in Oxford. Nu heb je de kans deze te volgen in Den Helder. Tot 19 oktober met een vroegboekkorting!

TIP 1/van zes

STEL VAST WAT JE WIL DAT JE LEZER OF PUBLIEK DENKT AAN HET EINDE VAN HET VERHAAL

Als de lezer of het publiek maar één gedachte in zijn hoofd zou kunnen hebben over je verhaal als ze de laatste pagina bereiken, als de aftiteling op het scherm rolt of het doek valt, wat zou dat dan zijn? Denk niet in termen van het parafraseren van de plot of het beschrijven van de personages, maar denk aan het `ene grote idee` waarvan je hoopt dat ze zullen denken als gevolg van het zien of lezen van je verhaal.

Vraag jezelf dus af: kan ik dit ene grote, essentiële idee opschrijven in één verklaring die mijn schrijven zal leiden?
Dit is je logline of mission statement

====

Shaun: ‘Deze eerste van zes ideeën voor het verbeteren van creatief schrijven voor scherm of toneel is slechts een greep uit het soort basisvaardigheden en technieken dat we zullen onderzoeken. Ze zijn ontleend aan mijn eigen creatieve praktijk als scenarioschrijver en aan mijn lessen creatief schrijven aan de Universiteit van Oxford.’

STAPPEN IN CREATIEF SCHRIJFPROCES
Benieuwd naar de volgende tip van Shaun? Ik post ze de komende weken. Samen volgen ze de volgorde die het creatieve schrijfproces volgt voor het schrijven van een scherm- of toneelverhaal. Van het eerste idee tot het herschrijven van de tekst of het script.

GEEF JE OP VOOR DE WORKSHOP
Wil je deze waardevolle workshop volgen, geef je dan op voor een dag- of een weekend workshop of boek een priveconsult om te sparren over dat ene grote idee. Op mijn website www.redthunderbird.nl lees je van alles over Shaun en de workshops. Link in bio.

#meeslependeverhalen #shaunMccarthy #Oxforduniversity #creative writing #denhelder #creatiefschrijven #storytelling #screenwriting #scriptschrijven
...

New Me. New Look.

Met dank aan de fantastische Suus van @lexhairenbeauty.

Wat vind je ervan?

#hairextensions #lekkerietsanders
...

Hello Oxford! It’s good to be back! ...

Vandaag stilzitten (of staan) en niet bewegen 😊🥵 ...

Ik ben in #Oxford omdat ik een weekendcursus volg in #creatiefschrijven en dan hoe je (bijv) van een boek een script maakt voor TV, film of toneel. Heel andere discipline dan het schrijven van een boek om verschillende redenen.

Ik ben net zo gek van films als van boeken. Het lijkt me geweldig om Alle vrouwen in mij verfilmd te krijgen. En waarom zou ik niet zelf het script schrijven 😀.

Afijn, ik heb al eerder een opleiding gedaan in schrijven voor TV en film maar iedere keer leer ik weer wat nieuws. En het is fijn om mezelf hier een lang weekend in onder te dompelen. Die tijd ontbreekt weleens in de hectiek van het werkleven.
##schrijven #schrijversvaninstagram #leren
...

`It`s such great pleasure to talk to someone who really appreciates this`, zegt de eigenaar van de antiekwinkel, terwijl hij mijn aankoop voorzichtig inpakt.

Hij heeft me net verteld dat deze geweldige items een `traveller inkwell` en `traveller dip pen` zijn. Uit het Victororiaanse tijdperk. Ik hang aan zijn lippen, want ja, ik hou van oude dingen, zeker als ze met schrijven te maken hebben.

Hij doet voor hoe het reispotje inkt met een druk op een knopje open en dicht klikt, en stopt het in zijn broekzak, samen met de reisvulpen. `Zo hadden ze, als ze onderweg waren in de koets, altijd schrijfgerei bij de hand.`
Briljant, ik wist dat niet, en ik hang aan zijn lippen als hij over andere coole schrijfitems uit vervlogen tijden vertelt.

Hij blij, ik blij. Met de verhalen en vooral de aankopen. Even later koop ik in een ander zaakje een modern potje inkt. Als ik weer in Nederland ben, ga ik het uitproberen. Write like a Victorian author :-).
En anders gewoon op display zodat ik me er dagelijks aan kan vergapen!

#schrijven #schrijversvaninstagram #oudestuff
...

SNACKEN

Als ik een ding heb geleerd over reviews in de afgelopen periode, is dat je mijn boek niet `even snackt`.

Daar bedoel ik mee dat het geen hapklare brok is die je zo doorslikt. Je moet er de tijd voor moet nemen en je hoofd erbij houden. Of, zoals mijn @schrijfcoach_eveline zo treffend zei: `het is geen one size fits all-boek`, van lezers mag je best wat inspanning verwachten.`

Dat is wat ik ook teruglees in deze fijne reactie van mijn lieve vriendin @travelxl_marijke: ze had rust in haar hoofd nodig om eraan te beginnen. Ik ben heel blij dat ze doorlas en dankbaar dat het verhaal dan beklijft, waar je het anders misschien weg zou leggen.

Dat je je rust nodig hebt, of iets soortgelijks, snap ik wel.
#Allevrouweninmij gaat over een aantal generaties vrouwen en de keuzes die zij hebben gemaakt rond moederschap. Ik vertel het verhaal van de vrouwen in mozaiekvorm, wat ik zelf heel mooi vind, maar wat meer vraagt van de lezer. Want ja: er zijn verschillende personages en er is veel informatie over wat ze hebben meegemaakt, waarom ze tot bepaalde keuzes zijn gekomen en hoe ze daarnaar hebben gehandeld.

Een van de opmerkingen die ik dan ook regelmatig hoor, is: `je moet er wel even inkomen`, want al die informatie heb ik verwerkt in diverse hoofdstukken die de levens van de personages beslaan en in wisselende volgorde staan. Eigenlijk zoals de hoofdpersoon Michaela haar leven ervaart: als scenes in een film die, zolang ze geen helderheid heeft, ziet `als een slecht gemonteerde film`.

Het was in mijn schrijfproces nog een hele toer om die scenes, de puzzelstukjes, in de `juiste` volgorde te zetten :-). Zeker toen ik er na de 1e versie achterkwam dat mijn begin anders moest:-).

Like I said: dank Marijke, dat je doorlas. 😘

#schrijversvaninstagram #schrijven #debuutroman #generaties #storytelling #lezen #lezenisleuk
...

Fijne reviews, daar krijg je nooit genoeg van, omdat het geweldig is om iets te maken wat anderen raakt. De echte aanmoediging zit in dit soort woorden.

En mocht jij mijn boek nog niet hebben gelezen, het is gewoon en nog steeds verkrijgbaar bij Bol en Bruna en alle andere (online) boekwinkels 😊😉

#Allevrouweninmij #Mizpah #DememoiresvandeluchthartigeAmelia #tweedeboek #roman #schrijven #schrijversvaninstagram #lezenisfijn
...

Voor alles is een eerste keer, zo ook een optreden in een podcast! Zoals in die van @schrijfcoach_eveline die mij vroeg naar mijn schrijfproces van Alle vrouwen in mij , het zelf uitgeven van het boek, hoe ik zelf mensen op verhaal breng met verhaalcoaching en het ging over vervolgprojecten zoals Mizpah, de memoires van de luchthartige Amelia en meer.
Heel leuk om zo geinterviewd te worden door Eveline die een geweldige schrijfcoach is. Spannend om het straks terug te horen 😀.

Oh ja, na afloop hebben we een vrijdagmiddagborrel gedaan 😎🌞 en ging het gesprek nog veel langer door!

#verhalen #schrijven #Allevrouweninmij #storytelling #opverhaalkomen
...

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Er is een probleem met je Instagram feed.

Schrijf je in voor de Verhalennieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

×

Hallo!

Heb je een vraag? Neem dan contact met mij op door op mijn naam hieronder te klikken.

× Hoe kan ik je helpen?